Sportmassage

Een definitie van sportmassage is: het toepassen van een aantal handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter / individu, met als doel de lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van zijn/haar sportbeoefening weg te nemen.

Sportmassage wordt toegepast om vermoeidheidsverschijnselen, die het directe gevolg zijn van een lichamelijke inspanning, terug te dringen. De afvalstoffen die vermoeidheidsverschijnselen, pijn of kramp veroorzaken worden uit de spieren gemasseerd. De stofwisseling wordt hierdoor positief beïnvloed. Hierdoor herstelt men sneller en kan men weer sneller een bepaalde prestatie leveren.

Sportmassage wordt ook gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren, als onderdeel van de warming up. Een ander effect, bij vrijwel iedere vorm van massage, is psychische en lichamelijke ontspanning. Naast het ontspannen gevoel dat dit geeft, zal ook dit effect het lichaam sneller laten herstellen.

Sport en verrichtingen in het dagelijks leven hebben vaak dezelfde invloed op ons lichaam, daarom is (sport)massage ook voor niet-sporters erg zinvol.

Sportmassage mag nooit worden toegepast (de eerste dagen/weken) na een spierscheur, bij een ontsteking of wond van de huid of als iemand koorts heeft. Als de spieren heel zwaar belast zijn, is het beter om de sportmassage enkele dagen uit te stellen.

Lars de Gans is gecertificeerd sportmasseur en aangesloten bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage.